Beköszönés
A kísérlet leírása:
Adott egy harmincas éveit, és a budapesti üzleti élet igáját taposó, de vidéken élő alany, illetve egy középhegységi zsákfalu egyik kertesházának jó régóta nem művelt zöldterülete.
Az alanynak régóta szúrja a szemét két dolog:
- egyrészről, hogy féltve óvott egészsége nagyban függ azoktól az élelmiszerektől, amelyeket innen-onnan beszerez – elfoglalt emberként főleg a leggyorsabb és legegyszerűbb úton, azaz különböző szupermarketekből, esetleg zöldségestől, hentestől. Ezek azonban javarészt ipari úton, vagy a nagyüzemi mezőgazdaság által előállított termékek, és ezek szervezetre gyakorolt hatását a legtöbb forrás károsnak ítéli meg.
- másrészről, hogy a fenti, ún. „hagyományos” mezőgazdaság, illetve a mezőgazdasági/élelmiszeripari termékek későbbi disztribúciója alapjaiban környezetromboló hatású. A termesztés ezen módja kizsigereli a termőföldet, a növényvédőszerek szennyezik a talajt és a levegőt, a szállítás pedig hozzájárul a légkör CO2 koncentrációjának növekedéséhez, ami a legújabb kutatások szerint már szinte teljes bizonyossággal hozzájárul a klímaváltozáshoz.
Kézenfekvőnek tűnik belefogni egy olyan, akár hobbiként is űzhető kertművelésbe, ami legalább részben hozzájárul a család élelmiszerszükségletének kielégítéséhez. Adott egy jó minőségű, és sokáig érintetlen termőföld (a házat olyan tulajtól vették, aki előtte évekig hozzá sem nyúlt a kerthez, de előtte is vegyszermentesen gazdálkodott), és adott az igény, hogy valamit kezdjenek vele. Egyetlen dolog nem adott, pontosabban szűkös, ez pedig az idő.
A jó hír, hogy van egy módszer, amivel állítólag két legyet lehet leütni egy csapásra: környezetkímélő, mert az ember beavatkozásától mentes ökológiai rendszereket modellezi, és időkímélő, mert pont az előbbi miatt kevesebb beavatkozást, ezáltal kevesebb munkát igényel. Bár az alanynak van egy olyan érzése, hogy ez azért nem teljesen így van, inkább csak más jellegű feladatokról van szó, de hát a kísérlet pont azért kísérlet, hogy az ilyenekre fény derüljön.
A módszer neve, egyben kísérletünk tárgya: a permakultúra.
A témában való jártasság kialakításának első lépcsője, azaz az utánaolvasás javarészt megtörtént, így itt az idő a következő lépésnek. Az alany igyekszik majd értékes szabadidejének egy jó részét egy a permakultúra alapvető szabályait alkalmazó konyhakert létesítésére, kisebb részét pedig a kísérleti tapasztalatok lejegyzésére és kielemzésére fordítani. Ennek publikált, lényegi tartalmú változata jelen elektronikus napló.